Musteet

Musteet ovat taiteilijan tärkeitä työvälineitä, joita voi käyttää monipuolisesti niin kirjoittamiseen kuin piirtämiseenkin. Pullossa myytävää mustetta sanotaan myös tussiksi, vaikkakin meillä Suomessa “tussi” on puhekielessä vakiintunut tarkoittamaan enemmän kynämuodossa myytäviä nestemäisiä värejä, kuten huopa- tai kuitukärkikyniä. Tässä artikkelissa tutustutaan erityisesti pulloissa myytäviin, nestemäisiin musteisiin, joita löydät Arteljeen valikoimasta.

Mikä muste?

Muste on yksinkertaisuudessaan nestettä, joka sisältää erilaisia väriaineita. Varhaisimmat musteet tunnetaan jo ajalta 2500 eaa Kiinasta ja Egyptistä, jossa niitä valmistettiin hiertämällä nokea tai hiiltä veteen. Seokseen saatettiin lisätä myös liimaa tai kumiainesta (esim. arabikumia). Näin saatu muste muotoiltiin puikoiksi, johon vettä jälleen lisäämällä saatiin jälleen nestemäistä, pääasiassa kirjoittamiseen tarkoitettu mustetta.

Ensimmäiset musteet valmistettiin erilaisista palamisprosesseista syntyneestä noesta ja perinteisimmät musteet ovatkin väriltään mustia tai sinimustia. Jo hyvin varhaisessa vaiheessa musteisiin alettiin kuitenkin lisätä myös erilaisia kasveista (alitsariini, indigo), mineraaleista tai eläimistä (esim. seepia) saatuja väriaineita. Nykyisin suurin osa värillisistä musteista on valmistettu synteettisistä väriaineista pigmenttien sijaan, mikä tekee niistä usein valonkestoltaan heikompia, kuin pigmenteistä valmistetut värit. Poikkeuksena tähän ovat pigmenttipohjaiset akryylimusteet, joiden valonkesto-ominaisuudet ovat samat, kuin laadukkailla akryyliväreilläkin. Myös Lefranc Bourgeois lupaa värillisille Nan-King piirustusmusteilleen hyvän valonkeston.

Pst, mikäli haluat tietää lisää musteista ja niiden historiasta, vieraile esim. sivustolla Coloria.net: https://www.coloria.net/mediat/muste.htm

Tarvikkeet

Musteet ovat ihanan monipuolinen ja kiitollinen väline niin kokeneille konkareille kuin aloitteleville taiteilijoillekin. Niiden kanssa pääsee alkuun hyvin pienellä alkupanostuksella. Tarvitset vain mustetta ja siveltimen ja / tai irtoteriä ja varren, sekä paperia. Iloa on myös esim. (posliini)paletista, mutta siveltimen tai kynänterän voi toki kastaa suoraan mustepulloonkin. Musteen kanssa voi myös leikitellä esim. erilaisilla kotoa löytyvillä työvälineillä kuten puisilla grillitikuilla tai vaikkapa haarukalla. Tai pudottele mustetta pipetillä suoraan kuivalle tai kastellulle akvarellipaperille ja katso, mitä tapahtuu. Oletko kokeillut Suminagashia, eli japanilaista marmorointia, jossa veden päälle kellumaan jäävä muste siirretään paperille?

Vedenpitäviä Indian Ink -musteita ja akryylimusteita voi käyttää sellaisenaan tai vaikkapa yhdessä akvarellivärien kanssa. Vedellä ohentamalla saat mustistakin musteista paljon sävyjä syvän mustasta kauniin vaaleisiin harmaisiin. Korkealaatuisista pigmenteistä valmistetuilla musteilla taiteilet monille eri materiaaleille kuten paperille, kankaalle, puulle jne. Akryylimusteet soveltuvat hyvin käytettäviksi myös suositussa kaatotekniikassa: lisää runsaspigmenttistä mustetta kaatomediumiin tipoittain ja saat näin aikaan hyvin juoksevan ja värikylläisen pinnan. Musteiden kanssa työskennellessä rajana on oikeastaan vain mielikuvituksesi.

Siveltimet

Musteen kanssa työskentelyyn soveltuvat hyvin pehmeät ja joustavat akvarellisiveltimet. Myös kiinalaiset pitkäharjaksiset siveltimet, sekä pehmeästä vuohenkarvasta valmistetut hake -siveltimet soveltuvat hyvin sekä mustemaalaukseen että (japanilaiseen) kalligrafiaan. Kokeile ihanan leveää vuohenkarvaista “panhuilu” -sivellintä nopeiden, ekspressiivisten vetojen tekemiseen. Alla linkkejä joihinkin Arteljeen suosittuihin siveltimiin. Lisää siveltimiä löydät siveltimet -osastoltamme.

“Panhuilu” Paddle Brush vuohenkarvaa

Leveässä pehmeästä vuohenkarvasta valmistetussa siveltimessä on bambuvarsi, joka jäljittelee muodoltaan panhuilua. Käytä laveerauksiin, suurien pintojen peittämiseen, paperin kasteluun jne. Sopii myös keraamikoille. Huomaathan, että pehmeä karva saattaa irrota ja katkeilla helposti. Poista mahdollisimman paljon irtokarvoja siveltimestä, ennen kuin alat maalata.

Sumi -sivellin vuohenkarvaa

Pitkäharjaksiset sumi-siveltimet (varsi bambua, harjasosa vuohenkarvaa) soveltuvat erinomaisesti mustetyöskentelyyn, japanilaiseen kalligrafiaan ja ne ovat myös erinomaisia akvarellisiveltimiä, sillä ne pitävät hyvin vettä ja väriä. Samalla siveltimellä saat aikaan niin ohutta ja hentoa kuin paksuja ja rohkeitakin siveltimenvetoja.

Hake -siveltimet

Monipuoliset Hake -siveltimet ovat niin akvarellistin kuin mustemaalarinkin luottokavereita. Voit käyttää sivellintä laveerauksiin ja laajojen väripintojen peittämiseen. Hake sivellin kapenee tyvestä kohti siveltimen kärkeä ja sillä saa maalattua myös ohuita, tarkkoja vetoja.

Kastettavat kynänterät (dip pens)

Musteilla saa aikaan mielenkiintoista ja vaihtelevaa viivaa erilaisten kynänterien avulla. Osa teristä joustaa, osa on jäykempiä – kokeile muutamaa erilaista löytääksesi oman suosikkisi. Kastettavat terät on säilytystä varten suojattu ohuella vahakerroksella, joka tulee poistaa ennen kynien käyttöön ottamista. Saat vahan poistettua liottamalla terää kiehuvassa tai juuri kiehautetussa vedessä muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen terät ovat valmiita käyttöön ja muste pääsee juoksemaan terästä kauniisti. Voit myös kokeilla ihastuttavaa lasikynää, jonka päässä olevat kierteet keräävät itseensä mustetta niin, että saat piirrettyä kynällä kaunista yhtäjaksoista viivaa. Kokeile myös bambukynää, joka ei pidä yhtä paljon mustetta, mutta jonka avulla saat myös aikaan mielenkiintoista, elävää jälkeä.

Lasikynä

Bambukynä

Kalligrafia- ja piirustusteriä ja tarvikkeita löydät kalligrafia -osastoltamme: https://arteljee.fi/tuote-osasto/piirustus/kalligrafia/

Paperi

Kokeile erilaisia papereita ja alustoja musteelle. Akvarellipaperit soveltuvat erinomaisesti myös musteen kanssa käytettäväksi, samoin erilaiset sekatekniikkapaperit. Mikäli käytät piirustusteriä tai hiusteriä ja haluat saada aikaan tarkkarajaista ja selkeää viivaa, valitse pinnoitettu, sileä paperi kuten Canson Bristol Graphic. Ohuet mutta kestävät, pitkistä kuiduista valmistetut japaninpaperit sekä nepalinpaperi (Lokta) soveltuvat myös oivallisesti musteella maalaamiseen. Kalligrafiaan soveltuvat hyvin esimerkiksi Cansonin Mi Teintes -värikartongit tai Ingres Vidalon -pariisinpaperit, samoin kuin sileähköt piirustuspaperit: Canson 1557, Fabriano Sketch ja Fabriano Accademia.

Mustat musteet

Indian Ink ja Chinese Ink

Ehkä perinteisin ja yleisin musta muste on Intian muste, eli Indian Ink. Myynnissä on myös Kiinan mustetta (Chinese Ink), joka on käytännössä sama asia, eri nimellä vain. Indian Ink -nimitys on vakiintunut käyttöön jo 1700 -luvulta lähtien, jolloin eurooppalaiset alkoivat tuoda mustetta Intiasta, jossa sitä myös laajalti käytettiin.

Musta kiinan muste valmistettiin alun perin sekoittamalla hiilimustaa (carbon black) veteen ja sidosaineisiin (esim. arabikumi tai hunaja). Seos kuivatettiin ja siitä muotoiltiin puikkoja tai pieniä kakkuja, joista sitten vettä lisäämällä saatiin jälleen nestemäistä mustetta.

Nykyään myynnissä olevat Intian- ja kiinanmusteet ovat etupäässä valmiiksi nestemäisiä ja ne myydään pulloissa, joskin myös perinteisiä mustepuikkoja sekä niiden hiertämiseen tarkoitettuja mustekiviä on toki edelleen saatavilla. Mustetta ostaessa kannattaa huomioida myös sen vedenpitävyys! Moniin Indian Ink -nimellä myytäviin musteisiin on lisätty valmistusprosessissa sellakkaa tai kumilakkaa, joka antaa musteelle hieman kiiltoa ja tekee siitä kuivuttuaan veden pitävää. Saatavilla on kuitenkin myös ei-vedenpitäviä musteita, kuten Winsor & Newtonin Liquid Indian Ink ja AMIn Chinese Ink.

Sumi

Myös japanilaiset Sumi -musteet ovat mustia musteita, jotka on valmistettu kasvipohjaisesta noesta (soot) ja vedestä sekä eläinliimoista. Sumi-musteiden vedenkesto ei ole yhtä hyvä, kuin Indian Ink -musteiden, mutta veden kanssa ohennettuina niillä saadaan aikaan hyvin kauniita harmaan valöörejä. Perinteisimmät Sumi -musteet valmistetaan nykyäänkin puikkoina, mutta myynnissä on myös nestemäisiä Sumi -musteita, joita löydät myös Arteljeen valikoimasta.

Arteljeen mustat musteet

Lefranc & Bourgeois Nan-King Indian Ink

Suosittu Nan-King musta intian muste, jossa valonkestävä pigmentti ja sidosaineena kumilakka (akryyli), joka tekee musteesta kuivuttuaan vedenkestävää sekä antaa sen pinnalle hienoisen kiillon. Syvän musta ja erittäin peittävä muste, jota voidaan käyttää sellaisenaan esim. kalligrafiaan ja piirtämiseen. Voidaan ohentaa vedellä. Käytä sivellintä, kastettavia kalligrafiateriä, bambukynää jne. Huom! Puhdista työvälineet huolellisesti heti käytön jälkeen. Ei sovellu täytekynien musteeksi.

Winsor & Newton Black Indian Ink

Korkealaatuisesta pigmenttimustasta sekä sellakkaliuoksesta valmistettu, ammattilaislaatuinen, arkistointikelpoinen musta muste kuivuu veden- ja valonkestäväksi. Voidaan ohentaa vedellä. Käytä siveltimellä, kastettavilla kalligrafiaterillä tai bambukynällä. Puhdista työvälineet huolellisesti heti käytön jälkeen. Ei sovellu täytekynien musteeksi.

Winsor & Newton Liquid Indian Ink

Winsor & Newtonin Liquid Indian Ink on perinteisistä kiinalaisista mustetangoista veteen liuottamalla valmistettu muste, johon ei ole lisätty sellakkaa. Huom! Tämä muste ei ole kuivuttuaankaan vedenpitävä.

Talens Indian Ink

Suosittu Talensin Indian Ink on korkealaatuisesta pigmentistä ja sellakkaliuoksesta valmistettu muste. Syvä musta ja erittäin peittävä muste voidaan ohentaa vedellä. Kuivuu vedenpitäväksi. Levitä siveltimillä, kalligrafiakynillä, ruiskulla – tarttuu moniin erilaisiin papereihin ja pintoihin. Puhdista työvälineet huolellisesti heti käytön jälkeen.

Yasutomo Sumi Ink Black KF

Laadukas japanilainen sumi-muste, joka on valmistettu samasta korkealaatuisesta kimröökistä (noesta), kuin japanilaiset sumimustetangot. Muste kestää kuivuttuaan jonkin verran vettä, mutta ei ole vedenpitävä, kuten esim. Indian Ink. Vedellä ohennettuna saadaan aikaan kauniita harmaan sävyjä. Soveltuu kalligrafiaan, mustemaalaamiseen siveltimellä. Puhdista työvälineet huolellisesti heti käytön jälkeen.

Yasutomo Sumi Ink Black KY (Bokuju)

Bokuju nestemäinen sumi -muste kuivuu kauniin mattapintaiseksi. Ei vedenpitävä. Myrkytön.

Värilliset musteet

Mustien musteiden lisäksi valittavanasi on myös laaja valikoima värillisiä musteita. Suurin osa Arteljeessa myytävistä värillisistä musteista on akryylimusteita, mutta saatavilla on myös Lefranc Bourgeoisilta Nan King -sarjan värillisiä piirustusmusteita sekä Winsor & Newtonin kalligrafiamusteet.

Winsor ja Newton Calligraphy Ink -kalligrafiamusteet

Nämä värilliset, pigmenttipohjaiset musteet soveltuvat paitsi nimensä mukaisesti kalligrafiaan, myös piirtämiseen tai maalaamiseen vesivärien tavoin. Musteet on valmistettu hienolaatuisista pigmenteistä ja akryylistä. Akryylipohjaisuudesta huolimatta nämä musteet eivät ole vedenpitäviä kuivuttuaankaan, vaan pysyvät edelleen työstettävinä kuivumisen jälkeenkin. Musteilla on hyvä valonkesto. Soveltuvat parhaiten käytettäviksi siveltimellä tai kastettavilla kalligrafiaterillä. Soveltuvat myös täytekynien musteeksi.

Lefranc Bourgeois Nan-King Drawing Ink

Lefranc Bourgeoisin värilliset Nan King piirustusmusteet ovat korkealaatuisia, värikylläisiä piirustusmusteita, joilla on hyvä valonkesto. Monipuoliset musteet soveltuvat piirtämiseen, kalligrafiaan ja erilaisiin sekatekniikoihin. Kokeile myös kohopainoon. Musteet säilyttävät värinsä ja ovat kuivuttuaan vedenkestäviä. Levitä siveltimillä, kalligrafiaterillä, bambukynällä tai ruiskulla.

Akryylimusteet

Akryylimusteet ovat akryylipohjaisia pigmenttimusteita, joilla on yleensä erinomainen valonkesto. Akryylimusteita voi käyttää kuten muitakin musteita, ne soveltuvat käytettäviksi niin siveltimellä, kynänterillä kuin esim. ruiskumaalauksessakin. Niitä voi käyttää sellaisenaan tai yhdessä akvarelli- tai akryylivärien kanssa. Akryylimusteet kuivuvat vedenpitäviksi, joten voit kerrostaa niitä mielesi mukaan ilman, että alemmat kerrokset lähtevät enää leviämään uuden kerroksen alta.

Liquitex Acrylic Ink

Daler Rowney Acrylic Ink

DR Akryylimuste, helmiäissävyt

Rohrer & Klinger piirustustussi

Alla on kokeiltu akryylimusteita (Liquitex Acrylic Ink) akvarellipaperille. Rajaukset on tehty Uni Pin -kuitukärkikynällä. Akryylimusteilla voit kerrostaa värejä mielesi mukaan ilman pelkoa siitä, että alla olevat kerrokset lähtisivät uusien kerrosten mukana leviämään.